Hrvatski film izbliza u Koprivnici (Koprivničko-križevačka županija) 5. lipnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
U sklopu programa Ruksak (pun) kulture 5. lipnja 2023. godine u Srednjoj Obrtničkoj školi u Koprivnici održana je projekcija nagrađivanog igranog filma Kratki izlet redatelja Igora Bezinovića i radionica Hrvatski film izbliza. Na programu je sudjelovalo 20 učenika.

Program je počeo desetominutnim uvodnim razgovorom koji je vodila filmologinja Nika Petković. U sklopu uvodnog razgovora učenicima je predstavljen film i književni predložak prema kojem je film snimljen, roman Antuna Šoljana Kratki izlet. S voditeljicom su razgovarali o značajkama igranog  i dokumentarnog filma te su se na taj način pripremili za gledanje filma.

Nakon projekcije filma i kratke pauze, počela je analiza filma i razgovor, koji je moderirala Nika Petković, s redateljem Igorom Bezinovićem.

Analiza je izvedena prema unaprijed pripremljenom materijalu u kombinaciji s pitanjima i reakcijama učenika na odgledani naslov te je bila usmjerena na uočavanje tematskog okvira kojim se film bavi (potraga za smislom u mladosti, važnost međuljudskih odnosa i prijateljstava, itd.). Učenici su također aktivno sudjelovali u razgovoru s redateljem, postavljajući pitanja i iznoseći vlastite stavove o filmu. Neke od tema razgovora bile su: mogućnosti povezivanja elemenata igranog i dokumentarnog u hibridnom filmu; rad na scenariju s A. Z. Stolicom; uloga naracije i voice-overa u filmu; rad s glumcima i fenomen naturščika; nezavisna produkcija dugometražnog igranog filma. Učenici su također bili zainteresirani za početke redateljeve karijere pa je razgovor završio s pitanjima vezanim uz redateljevu osobnu motivaciju i teme koje su utjecale na njegovo bavljenje dokumentarnim filmom.

Na samom kraju radionice učenici su prikazali vlastiti kolektivni kratkometražni film, nastao u sklopu projekta EDU-Roma, koji su snimili pod mentorstvom profesora Slavka Franje. Redatelj Igor Bezinović tom je prigodom komentirao njihov autorski rad te se ukratko osvrnuo na filmska izražajna sredstva korištena u filmu.