Diorame našeg kraja u Oprtlju (Istarska županija) 1. lipnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Likovna radionica Diorame našeg kraja gostovala je 1. lipnja 2023. godine u Osnovnoj školi – Scuola elementare Milana Šorga Oprtalj-Portole u Oprtlju. Na radionici je sudjelovalo 26-ero djece od 5. do 8. razreda i pet odgojno-obrazovnih djelatnika.

Radionicu su vodile viša asistentica Nina Licul i četvero studenata 2. godine diplomskog studija Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – Helena Mihalić, Anja Glavočević, Matea Oslić i Tin Andonovski.

Pri dolasku u Osnovnu školu Milana Šorga Oprtalj-Portole, dio učenika je radosno dočekao tim s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Ravnateljica škole Ljubica Puškar i učitelji organizirali su prostor blagovaonice za kreativan rad. Studenti su nakon upoznavanja i podjele bedževa u uvodnom dijelu učenicima skrenuli pažnju na jedinstvene karakteristike njihovog prirodnog i kulturnog krajolika. Zatim su ih upoznali s dioramom, umanjenim prikazom biljnih i životinjskih staništa, prizora bitaka ili drugih scena. 

Učenici su se podijelili u grupe koje su uz pomoć različitih likovnih materijala stvarali diorame krajolika u kojem žive. Oprtalj je pitoreskni grad s četiri crkve, nalazi se na uzvisini, okružen zelenilom, vinogradima i maslinicima, šumom u kojoj obitavaju jeleni, divlje svinje i druge životinje, a lov je uobičajena aktivnost stanovnika ovog kraja. Sve su to motivi koji su se pojavili u dioramama učenika, a nastali radovi jedinstveni su prikazi njihovog identiteta. Da bi upotpunili doživljaj, učitelji su tijekom radionice puštali autohtonu glazbu. Učenicima koncentracija i mašta nije posustajala tijekom puna tri sunčana sata. Studentima, budućim učiteljima likovne kulture i umjetnosti ovo je iskustvo pružilo dragocjen uvid u prednosti i specifičnosti rada u manjim školama poput ove.