Glazba iz različitih zemalja svijeta mogla se čuti u Podcrkavlju (Brodsko-posavska županija) 5. svibnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program Atma Mundi i radionica Glazbeni put oko svijeta izvedeni su za 132 učenika Područne škole Podcrkavlje pri Osnovnoj školi „Blaž Tadijanović“ u Slavonskom Brodu. Na programu su sudjelovali svi učenici koji pohađaju školu te osam odgojno-obrazovnih djelatnika i dvije pedagoginje. Program su izveli Lela Kaplowitz i Zoran Majstorović.

Nakon kratkog uvoda i opisa radionice te kratkih biografskih podataka voditelja, učenici su izvlačili papiriće s imenima država. Na karti svijeta uz pomoć svojih kolega, pokazivali su zemlje koje su izvukli. Ukratko bi s voditeljima prokomentirali nešto o specifičnostima zemlje i jeziku, a zatim su voditelji učenike upoznali s instrumentom koji je specifičan za određenu zemlju te s pjesmom i značenjem teksta na jeziku zemlje.

Kroz glazbeni program učenici su imali priliku proputovati kroz 12 zemalja (Brazil, Meksiko, Havaji, SAD, Tunis, Zapadna Afrika, Kina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Velika Britanija, Makedonija, Saudijska Arabija i Čile) te su naučili pjevati pjesme na kineskom i svahili jeziku. Svi učenici su naučili ritmičke dobe te su šuškalicama i ručnim udaraljkama doprinosili izvedbama pjesama.

Učenici su na samom kraju imali mnoštvo zanimljivih pitanja za izvođače. Nekolicina učenika je ostala te su umjetnici izveli još nekoliko pjesama na raznim jezicima, zajedno su muzicirali, a učenice osmih razreda su za sve prisutne otplesale dio plesa koji uče na folkloru.