Ritam Brazila i sambe u Hrašćini (Krapinsko-zagorska županija) 3. svibnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
Program Daleki Brazil: ples, ritam, pjev i radionica Ritam je bitan održani su 3. svibnja 2023. godine u Područnoj školi Hrašćina. Na radionici je sudjelovalo 17 učenika i 3 profesora. Radionicu su vodili Mirjana Vladić, Ana Matijević i Vladimir Štefek.

Nakon što su voditelji programa predstavili svoja zanimanja i umjetnost kojom se bave, održali su interaktivno predavanje i koncert pod nazivom Daleki Brazil: ples, ritam, pjev. Voditeljica Mirjana Vladić predstavila je učenicima Brazil na razmeđu tri kulture – starosjedilačke, europske i afričke. Objasnila je učenicima specifičnosti svake kulture odnosno stilove nošnji, instrumente, ritmove i harmonije.

Članovi Bossa Bande (Mirjana Vladić – udaraljke i glas, Ana Matijević – udaraljke i glas, Vladimir Štefek – gitara) popratili su predavanje izvedbama pjesama u kojima su sudjelovali i učenici. Prije početka koncertnog dijela programa, podijelili su im šuškalice u obliku jaja. Za sviranje su ih pripremali objasnivši im prije svake pjesme osnovni ritam i način na koji će svirati. Nakon koncertnog dijela programa, učenici su bili spremni za radionicu Ritam je bitan.

Radionica je započela ritmičkom igrom „Pošalji strelicu“. Slijedilo je učenje osnovnih koraka sambe uz pljeskanje, pratnju gitare i udaraljki. Nakon što su učenici svladali osnove, isti ritam su ponavljali koristeći tijelo kao instrument. Voditelji su nastojali naglasiti važnost uživanja, radosti i međusobnog povezivanja u zajedničkom izvođenju glazbe i plesa. Učenici su bili jako zainteresirani, aktivno su sudjelovali u koncertu i plesu te su se trudili jedni druge slušati i zajednički stvarati glazbu. Uspjeli su se opustiti i prepustiti igri stvaranje glazbe. Osim toga, imali su priliku osjetiti da se glazba uči slušajući.