Nevidljivi svemir i svjetlost zvijezda u Opuzenu (Dubrovačko-neretvanska županija) 19. studenog 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Sve(i)mir – praktični svemir: Vidljivi i nevidljivi svemir i svjetlost zvijezda održana je u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu. Na radionici je sudjelovalo 4 učenika, a radionicu su vodili Nina Bešlić i Goran Gatalica.

Radionica je bila podijeljena u tri glavna dijela, a praktični dio u više segmenata. Učenici su se kroz razgovor s voditeljima upoznali s vidljivim i nevidljivim svemirom, životnim ciklusom zvijezda, kemijskom sastavu svemira i različitim vrstama elektromagnetskog zračenja. Fokus je bio na vidljivoj i UV svjetlosti te kako svemir pod različitim osvjetljenjima (elektromagnetskog zračenja) ima različite boje i vide se različite galaksije i strukture svemira. Prezentacija je bila popraćena mnoštvom vizualan koji su pobudili maštu učenika.

U drugom dijelu su se upoznali sa suvremenom umjetnošću i analizirali suvremena djela umjetnika koji se bave instalacijom i temom svemira. Zatim su krenuli u praktični dio gdje su realizirali svoju prvu umjetničku instalaciju. Kako se instalacija sastojala od objekta i pozadine, tako su se podijelili zadaci. Tri učenice su radile objekte, a jedan učenik je radio pozadinu i vanjski dio instalacije. Učenice su prvo oblikovale ravne površine objekata s unutarnje i vanjske strane, a drugi učenik je iscrtao na papirima mrežu linija i točaka.

Poslije su sastavili objekte i montirali dva izvora svjetlosti (bijelu i UV) te su radili 3D mrežu (strukturu). Jedna je išla u objekt, a druga je bila vanjski dio instalacije. Učenici su se tijekom svog kreativnog zadatka kretali u dvodimenzionalnom i trodimenzionalnom prostoru umjetničkog djela, pretvarajući dvodimenzionalnu sliku u trodimenzionalnu instalaciju. Kada su sastavili sve dijelove, instalaciju su složili u prostoru. Finalni rezultat je izazvao oduševljenje nakon paljenja UV svjetla unutar objekata.

U trećem dijelu osmislili su haiku poeziju s Goranom Gatalicem gdje su vizualne prikaze apstraktnih svemira svojih radova pretvarali u riječi. Radionica je imala za cilj temu svemira i različitih izvora svjetlosti prezentirati u više medija, pa su učenici prvo temu predstavili kroz praktičan likovni rad i zatim kroz literaran rad.