Mali arheolozi u Čepinu (Osječko-baranjska županije) 24. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
Radionica Arheološkog muzeja Zagreb Mali arheolozi održana je 24. listopada 2022. godine u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Čepinu. Na radionici je sudjelovalo 53 učenika 5. i 6. razreda te tri odgojno-obrazovne djelatnice škole. Radionicu je vodila muzejska savjetnica Jacqueline Balen.

Radionica Mali arheolozi koncipirana je u dva dijela. U prvom dijelu voditeljica radionice učenicima približava temu arheologije. Učenike se upoznaje s radom i poslovima arheologa na terenu i nakon terena, obradom iskopane građe, pa sve do dolaska predmeta u muzej. Prezentacija je usmjerena na poticanje interesa učenika za arheologiju i arheološku baštinu, dok se kroz razgovor i raspravu nastoji potaknuti učenike na razmišljanje i iskazivanje kreativnosti.

Kao dodatni oblik predstavljanja arheologije i arheološke baštine, u sklopu radionice postavljena su tri samostojeća plakata koji tematiziraju neka opća mjesta arheološke struke i arheologije u Hrvatskoj na način posebno prilagođen školskom uzrastu (objašnjena su tri pojma: arheologija, arheološko istraživanje, muzej).

Nakon predavanja djeca se upoznaju s arheološkom građom: ulomcima posuda, rekonstruiranim predmetima, kopijama predmeta te poslovima bitnim pri obradi građe (crtanje, fotografiranje, razvrstavanje, spajanje i sl.).