Tko je gospon Šumofon i što radi u Starim Mikanovcima (Vukovarsko-srijemska županija) 16. studenog 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predstava Zika Zika muzika! i radionica Radiona gospona Šumofona održane su 16. studenog 2022. godine u Dječjem vrtiću Vedri dani u Starim Mikanovcima. Na predstavi je sudjelovalo 19 djece starije  miješane vrtićke skupine i 12 djece srednje mješovite skupine te pet odgojno-obrazovnih djelatnica, a na radionici 19 djece starije miješane vrtićke skupine te dvije odgojno-obrazovne djelatnice i ravnateljica vrtića. Predstavu i radionicu vodila je Lucija Stanojević, violinistica i glazbena pedagoginja.

Već od samog početka predstave Zika Zika Muzika! djeca su se aktivno uključila u izvedbe pjesmica, brojalica kao i u igranje igara. Predstava djecu vodi na putovanje šumom u kojoj sva bića i biljke pjevaju i sviraju. Osim zabavnog sadržaja predstava je i edukativnog karaktera pa su tako djeca pjevanjem  zbrajala, oduzimala, rastavljala riječi na slogove, razlikovala  visine i dubine u glazbi, pogađala zagonetke, upoznala se s raznim instrumentima, poput violine, flaute, udaraljki, kalimbe, tank druma, cajona i ukulela, a na kraju ih i zasvirala. Upoznali su se s pojmovima orkestar, zbor, dirigent, skladatelj. Posebno uzbuđenje bilo je kad je izvođačica pozvala na pozornicu djecu da zasviraju na instrumentima, dirigiraju orkestrom i zborom ili sudjeluju u slaganju flaute.

Nakon izvedbe predstave i isprobavanja instrumenata uslijedila je radionica Radiona gospona Šumofona. Nakon kratkog uvoda u svijet puhaćih glazbala djeca su izradila kazoo, usnu harmoniku, kalimbu  i najveći hit među svim instrumentima, jednostavnu verziju saksofona-slonoprda. Svi instrumenti izrađeni su od recikliranih i otpadnih materijala. Djeca su dala nazive svojim instrumentima, a asocijacijama na zvukove koji proizvode njihovi instrumenti nije bilo kraja. Neki su rekli da zvuče kao miševi, formule, slonovi, bušilica za zube itd..Na kraju su svi zajedno „odsvirali“ pjesmu iz predstave Zika Zika Muzikaaaa!

Odgajateljice i ravnateljica dobile su priručnik Zika zika muzika u kojem su zapisane i snimljene sve igre, brojalice i pjesmice koje se izvode u predstavi kako bi dalje mogle izvoditi i proširivati svoj rad s djecom.