Rasklopni muzej cirkusa u Štefanju (Bjelovarsko-bilogorska županija) 9. rujna 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predstava Rasklopni muzej cirkusa održana je 9. rujna 2022. godine za 42 učenika od 5. do 8. razreda Osnovne škole Štefanje. Na radionici nakon predstave sudjelovali su svi učenici koji su pogledali predstavu te četiri odgojno-obrazovne djelatnice.  

Predstava kroz „interaktivni kofer“ te pripovjedačicu koja vodi predstavu kao majstorica ceremonije, priča priču o razvoju cirkusa kroz povijest, nastanku suvremenog cirkusa i dolaska cirkuske umjetnosti na naše područje.

Najzanimljivije trenutke povijesti cirkusa je istovremeno, uz slike iz kofera, uprizorilo dvoje glumaca koji su i vješti cirkuski umjetnici te koristeći cirkuske vještine smještaju cirkus u njegove povijesne trenutke. Nakon predstave održana je kratka diskusija o cirkusu kao umjetničkoj grani koja je u Hrvatskoj u početnim fazama razvoja.

Nakon diskusije i kratke pauze održana je cirkuska radionica. Učenici, podijeljeni u tri grupe, su imali priliku isprobati i istražiti cirkuske rekvizite za žongliranje/manipuliranje kao što su loptice i čunjevi, marame, kineski tanjuri. Radionica se odvijala u obliku poligona. Svaka grupa imala je svog voditelja i svoj glavni rekvizit. Grupe su se svakih 30 minuta rotirale dok svi nisu isprobali sve ponuđene rekvizite.