Od soprana do tenora u Dugoj Resi (Karlovačka županija) 8. studenog 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
8. studenog 2022. godine Udruga Mješoviti pjevački zbor „Chorus angelicus“ gostovala je s programom Od jednog glasa do polifonog pjevanja u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Duga Resa u Dugoj Resi. Na programu je sudjelovalo 390 učenika i 20 odgojno-obrazovnih djelatnika.

Iz Varaždina, grada baroka i glazbe, članovi zbora Chorus angelicus učenicima i djelatnicima su ispričali glazbenu priču o načinu života, o muziciranju i revoluciji u glazbi renesanse i baroka. Svi sudionci pažljivo su proučavali kostime, osluškivali zborsku i solističku, instrumentalnu, vokalnu i vokalno-instrumentalnu glazbu, i dopunjavali svoje znanje o životnim okolnostima i glavnim obilježjima različitih stilskih razdoblja.

Svi učenici bili su posebno aktivni u radionici pravilne posture i disanja, zajednički su zagrijavali grlo i osvijestili zahtjevnost pravilnog izgovora i zagrijavanja te treniranja vokalnog aparata. Nakon što su u programskom dijelu aktivno slušali i prepoznavali razliku između homofonije i polifonije, i sami su se okušali u stvaranju glazbe i upoznali mogućnosti dinamičkog oblikovanja i interpretacije glazbe. Na kraju su preuzeli ulogu dirigenta, učeći o opsegu i važnosti njegovog posla, dok su članovi zbora Chorus angelicus uživali prateći svježe interpretativne ideje malih dirigenata.