Kulturpunktov vodič kroz suvremenu umjetnost u Senju (Ličko-senjska županija) 21. listopada 2022. godine

  • Slika
Radionica Kulturpunktovog vodiča kroz suvremenu umjetnost u sklopu programa Ruksak (pun) kulture održana je 21. listopada 2022. godine s 19 učenika i učenica Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju. Radionici su prisustvovale školska knjižničarka i dvije nastavnice. Na strukturiranju programa, oblikovanju građe i pripremi materijala, zajednički su radili  Silva Milostić i Lujo Parežanin.

Novinar portala Kulturpunkt.hr Lujo Parežanin i suradnica Silva Milostić održali su radionicu koja se sastojala od triju segmenta. Prvi je bio posvećen vođenom razgovoru o kulturnim navikama učenika, pri čemu se temeljem sadržaja koje konzumiraju nastojalo potaknuti promišljanje širih pitanja razgraničenja umjetničkog i neumjetničkog, kreativnosti, umjetničke vrijednosti i sl. Korištenje interaktivnih metoda je pritom od središnje važnosti kako bi se materija što više približila mladoj publici općenito, ali i konkretnim interesima pojedine grupe. Drugi segment sastojao se od razgovora o nizu kanonskih radova likovne umjetnosti, od Botticellija, preko Maneta i Picassa, pa do Maljeviča, Pollocka i Duchampa.

Cilj razgovora je bio potaknuti razmišljanje o granici umjetničkog izražavanja i različitim odnosima prema reprezentaciji u likovnoj umjetnosti, kao i prema društvenom kontekstu. U finalnom, trećem segmentu, učenici su podijeljeni u tri grupe, kojima je na analizu dan rad „An Artist Who Can Not Speak English Is No Artist“ Mladena Stilinovića i „Do Women Have To Be Naked To Get Into the Met. Museum?” kolektiva Guerilla Girls. Zadatak je bio radove što preciznije opisati i interpretirati njihove elemente te potom prezentirati svoje zaključke pred grupom.