Hotel Bulić u posjetu Metkoviću (Dubrovačko-neretvanska županija) 19. studenog 2022. godine

  • Slika
Kazalište „Hotel Bulić“ održalo je radionicu Gluma i pokret u suvremenom kazalištu  19. studenog 2022. godine u Srednjoj školi Metković u Metkoviću. Radionici je prisustvovalo 6 učenika 2. razreda te profesorica Nikolina Anković.

Nakon predstavljanja sudionika Senka Bulić je učenike upoznala s temom teksta koji su obrađivali i na taj načim im naznačila kakav tip rada na kazališnom tekstu mogu očekivati. Učenici su pojedinačno čitali tekst kao prvi zajednički korak redatelja i glumaca u stvaralačkom procesu. U razgovoru s učenicima govorilo se o značenjima, metaforama koje su bitne u stvaranju načina pristupanja tekstu. Učenici su u glumačkim vježbama isprobali različite načine govora odabrane rečenice i pokreta. Vježbe su  započinjale  pojedinačnim demonstracijama učenika, nastavljale se u parovima, a završavale u zajedničkom skupnom prizoru.

Voditelj radionice pokreta Jure Radnić demonstrirao je nekoliko vježbi kroz pokrete 4 skupine životinja: kopitari, ptice, glodavci i ribe kratko tumačeći njihove osobine preko tijela. Vježba je bila izuzetno zabavna i poticajna za oslobađanje tijela i podizanje koncentracije i radne energije u skupini.

Radionički proces je bio vrlo uspješan, pogotovo zato jer se radi o polaznicima koji nisu imali prilike sudjelovati u ovakvoj radionici, a koja im može biti značajna za otkrivanje vlastitih izražajnih mogućnosti. Nakon uvodne suzdržanosti polaznici su brzo i rado prihvaćali zadane vježbe i kreirali vlastite načine interpretacije.