Tri sestre u Svetom Ivanu Zelini (Zagrebačka županija) 17. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
Predstava Tri sestre redateljice Natalije Manojlović i dramaturginje Ivane Đula gostovala je 17. listopada 2022. godine u Srednjoj školi Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini.

Predstavu je gledalo 23 učenika iz 3. razreda te profesorica hrvatskog jezika Ana–Marija Vrčković. Predstavu, koja je bazirana na istoimenoj drami A.P. Čehova, u produkciji Teatra &td iz Zagreba izvele su plesačice suvremenog plesa Martina Tomić, Petra Chelfi i Ivana Pavlović.

Predstava je lišena dramskog teksta te je on translatiran u neverbalni izvedbeni kod. Karakterna obilježja triju sestara kao i atmosfera cijelog dramskog djela izgrađeni su isključivo jezikom pokreta izvođačica.

Nakon predstave izvođačice su vodile radionicu u kojoj su sudjelovali svi učenici koji su i gledali predstavu. Kroz razgovor na početku radionice pokušalo se približiti učenicima što je to suvremeni ples, kako nastaje predstava suvremenog plesa i kako se ples i pokret mogu koristiti u kreativnom procesu. Nakon toga s učenicima se prolazilo kroz vježbe, igre i zadatke koji su se koristili u stvaranju predstave, a koji im omogućuju osvještavanje vlastitog tijela i njegovog pokretanja te aktivaciju neverbalnog koda izražavanja.

Svi su pokazali zainteresiranost i spremnost da sudjeluju u aktivnostima koja iziskuju pokretanje tijela na nov način, koristeći različite modalitete kretanja. Najviše su se zabavljali izvodeći vježbe koje zahtijevaju međusobno povjerenje i prepuštanje riziku. Učenici su bili zainteresirani i motivirani tokom čitavog programa.