Vozili smo kostolomca na otoku Korčuli (Dubrovačko-neretvanska županija) 25. studenog 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Letim, vozim, učim Tehničkog muzeja Nikola Tesla održana je 25. studenog 2022. godine u Osnovnoj školi Ante Curać-Pinjac Žrnovo u Žrnovu na otoku Korčuli. Na radionici je sudjelovalo 29 učenika i četiri odgojno-obrazovna djelatnika. Radionicu su vodili Katarina Ivanišin Kardum, Zvonimir Ambruš i Marijo Zrna.

Na radionici se sudionici upoznaju sa segmentima odjela Prometnih sredstva Tehničkog muzeja Nikola Tesla (TMNT) isticanjem dvojice hrvatskih velikana znanosti i tehnike, Fausta Vrančića i Slavoljuba Penkale. Uvod u radionicu je kratkometražni animirani film kojim se prezentira život Fausta Vrančića i njegovi izumi, nakon čega slijedi izrada modela Faustovog padobrana prema izvornim nacrtima te testiranje padobrana sa školske terase.

U drugom dijelu radionice upoznali su se s izumiteljem i inženjerom kemije Slavoljubom Penkalom. Vrhunac Penkalina rada jest konstrukcija aviona. Penkalin je avion od povijesne važnosti za Hrvatsku jer je to prvi hrvatski zrakoplov. U nastavku radionice svi učenici izradili su maketu aviona od čvrstog kartona. Za kraj su se na terasi škole okušali u vožnji na replici velocipeda, takozvanog ”kostolomca” i testirali svoju spretnost. Takav bicikl, izložen u TMNT-u, atraktivnog izgleda s prednjim kotačem povećanim radi postizanja veće brzine vozili su naši stari u 19. stoljeću. Bio je to model koji je pokrenuo masovnu proizvodnju i upotrebu bicikla za prijevoz u svakodnevnom životu.