Kad ples pokrene tijelo i književna djela ožive na otoku Visu (Splitsko-dalmatinska županija) 25. studenog 2022. godine

  • Slika
  • Slika
Predstava „Tri sestre“ redateljice Natalije Manojlović i dramaturginje Ivane Đula gostovala je 25. studenog 2022. godine u Srednjoj školi Antun Matijašević Karamaneo u Visu. Predstavu je gledalo ukupno 14 učenika iz 3. razreda gimnazijskog odjeljenja i 3.-4. razreda hotelijersko-turističkog odjeljenja te profesorica hrvatskog jezika Ivana Koceić.

Predstavu, koja je bazirana na istoimenoj drami A.P. Čehova, u produkciji Teatra &td iz Zagreba, izvele su plesačice suvremenog plesa Martina Tomić, Petra Chelfi i Petra Valentić.
Predstava je lišena dramskog teksta te je on translatiran u neverbalni izvedbeni kod. Karakterna obilježja triju sestara kao i atmosfera cijelog dramskog djela izgrađeni su isključivo jezikom pokreta izvođačica.

Nakon predstave izvođačice su vodile radionicu u kojoj su sudjelovali svi učenici koji su gledali predstavu. Kroz razgovor na početku radionice pokušalo se približiti učenicima što je to suvremeni ples, kako nastaje predstava suvremenog plesa i kako se ples i pokret mogu koristiti u kreativnom procesu. Iako se neki učenici koji su prisustvovali predstavi i radionici bave rekreativno plesom, svima je ovo bio prvi susret s ovakvim tipom predstave. Učenici su pokazali spremnost i zainteresiranost za fizičke igre i zadatke, kao i za vježbe kojima se potiče i gradi međusobno povjerenje. U vježbama su lako prepoznali da li su više oni koji vole voditi druge ili se lakše prepuštaju tuđem vodstvu.