Čarolija cijanotipije na Malom Lošinju (Primorsko-goranska županija) 20. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Dodir svjetla“ održana je 20. listopada 2022. godine u centralnom objektu Dječjeg vrtića Cvrčak u Malom Lošinju za djecu od 4 do 6 godina područnog odjela Žižula (skupina „Pčelice“) iz Velog Lošinja i područnog odjela Perla (skupina „Kalimeri“) iz Malog Lošinja. Na radionici je sudjelovalo 17-ero djece s sodgajateljicama Sandrom Uravić Nardi, Andreom Mužić, i Adrianom Kučić Brusić.

Radionicu je vodila Nina Licul uz četiri studentice 2. godine diplomskog studija Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Tonku Špoljar, Jelenu Mužak, Soraju Kos i Laru Šebelja.

Male skupine vrtićke djece područnih odjela Žižula iz Velog Lošinja i Perla iz Malog Lošinja okupile su se u centralnom objektu na radionici „Dodir svjetla“, što im je ujedno bila prilika za druženje sa svojim prijateljima koje ne viđaju često. Već uhodani tim studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci dočekao ih je sa spremnim materijalima. Cilj radionice je približiti djeci tehniku cijanotipije.

Djeca su se kroz razgovor, demonstraciju i primjere u uvodnom dijelu upoznala s ovom starom tehnikom i mogućnostima koje pruža.

Studentice su zatim vodile učenike kroz korake u dinamičnom procesu nastajanja cijanotipije. Djeca su sama premazivala papire, sušila ih fenom, a zatim na folijama stvarala crteže koje su zajedno s osušenim papirima stavljala u okvire. Najuzbudljiviji dio je bio promatranje promjene boje pod direktnom sunčevom svjetlošću. Žute nijanse pretvarale su se u zelene, zatim u zeleno plave i plavo sive. Konačno su papir ispirali pod vodom, a još neko vrijeme dok se papir sušio, boja je mijenjala nijansu.

Kada su svi radovi posloženi na klupe, radionici nije bio kraj. Na bijelim i sivim majicama ponovljen je postupak, ali ovaj put bez folija, već s vlatima trave, lišćem i biljkama koje rastu oko vrtića. Djeca su dizajnirala majice koje su nakon radionice ponijeli kući. Majice su oprane i osušene, a motivi su još uvijek mijenjali boju.