Dodirom svijetla do novih boja na Malom Lošinju (Primorsko-goranska županija) 19. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Dodir svjetla“ održana je 19. listopada 2022. godine u Dječjem vrtiću Cvrčak u Malom Lošinju. Na radionici je sudjelovalo 20-ero djece u dobi od 5 do 6 godina te odgajateljice Tajana Jugo i radna terapeutkinja Petra Domac. Radionicu su vodile Nina Licul i četiri studentice 2. godine diplomskog studija Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – Tonka Špoljar, Jelena Mužak, Soraja Kos i Lara Šebelja.

Po dolasku u Dječji vrtić Crvčak, uz srdačan doček ravnateljice Melite Muškardin i pedagoginje Doris Vešković Muškardin, tim Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci se upoznao sa skupinom zainteresirane djece i njihovim odgajateljicama. U uvodnom razgovoru, Soraja je spremno djeci odgovarala na pitanja o budućem pozivu učitelja likovne kulture i umjetnosti. Uslijedio je razgovor o cijanotipiji, a neka djeca su već prepoznala cijan kao vrstu plave boje. Tonka je postupno objasnila kako je cijanotipija nastala, kako se radi i zbog čega se radionica zove „Dodir svjetla“, a Lara je pokazala postupak izrade cijanotipije na papiru. Jelena je do tada već pripremila materijale.

Djeca su zatim i sama napravila cijanotipiju pomoću vlastitih crteža na folijama, a osobito je zanimljiva bila čarolija promjene boje na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Papir se zatim ispirao i stavljao na sušenje. Drugi dio iznenađenja bila je podjela bijelih majica na kojima su po premazivanju fotoosjetljivom mješavinom djeca aplicirala lišće različitih veličina i oblika, vlati travke i drugo bilje. Majice su iznosili na sunce, a sunčano vrijeme je ubrzalo cijeli proces. Majice su oprane i stavljene na terasu na sušenje.

U završnom razgovoru smo otkrili kako je djeci bilo zanimljivo i rado bi ponovili sve, a čak su poneki skeptici počeli pomalo i mijenjati mišljenje o umjetnosti.