Kofer pun cirkusa u Cresu (Primorsko-goranska županija) 17. listopada 2022. godine

  • Slika
Predstava Rasklopni muzej cirkusa održana je 17. listopada 2022. godine za 98 učenika Srednja škola Ambroza Haračića - Ustrojstveni Dio Cres na otoku Cresu. Na radionici nakon predstave sudjelovalo je 50 učenika 3. i 4. razreda te dvije odgojno-obrazovne djelatnice.  

Predstava kroz „interaktivni kofer“ te pripovjedačicu koja vodi predstavu kao majstorica ceremonije, priča priču o razvoju cirkusa kroz povijest, nastanku suvremenog cirkusa i dolaska cirkuske umjetnosti na naše područje.

Najzanimljivije trenutke povijesti cirkusa je istovremeno, uz slike iz kofera, uprizorilo dvoje glumaca koji su i vješti cirkuski umjetnici te koristeći cirkuske vještine smještaju cirkus u njegove povijesne trenutke. Nakon predstave održana je kratka diskusija o cirkusu kao umjetničkoj grani koja je u Hrvatskoj u početnim fazama razvoja.

Nakon diskusije i kratke pauze održana je cirkuska radionica. Učenici su imali priliku isprobati i istražiti cirkuske rekvizite za žongliranje/manipuliranje kao što su loptice i čunjevi, marame, kineski tanjuri. Učenici su podijeljeni u tri grupe. Radionica se odvijala u obliku poligona. Svaka grupa imala je svog voditelja i svoj glavni rekvizit. Grupe su se svakih 30 minuta rotirale dok svi nisu isprobali sve ponuđene rekvizite.