Umjetničko-edukativni program Lutkofor u Zubovićima na otoku Pagu (Ličko-senjska županija) 16. studenoga 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Gradsko kazalište lutaka Rijeka gostovalo je s programom Umjetničko-edukativni program Lutkofor u Zubovićima na otoku Pagu 16. studenoga 2022. godine u Područnoj školi Zubovići. U programu koji objedinjuje lutkarsku predstavu i kazališno-lutkarsku radionicu sudjelovali su svi učenici razredne nastave Područne škole njih 11 i odgojno-obrazovne djelatnice Ana Svetić i Lucija Datković.

Predstavu su izveli glumci-lutkari Ana Šantar i Alex Đaković. Učenici su imali priliku saznati što je potrebno za stvaranje predstave i tko su osobe bitne za proces nastanka predstave ali i za kazalište kao takvo. Učenicima je objašnjeno nešto o tekstu, autoru teksta i autorskim pravima, o dramaturgu, redatelju, kreatoru i tehnologu lutaka, inspicijentu. Upoznali su i različite vrste i tehnologije lutaka.

Na kraju predstave glumci-lutkari pozvali su učenike da se uključe u radionički dio i pripreme svoju lutkarsku priču, odnosno predstavu „Tri praščića“.
Uz glumce-lutkare u radionicu su se uključili i Marija Volkmer i Mihajlo Uzelac, likovni umjetnici Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Na temelju naučenog, učenici su pripremili svoju verziju ove priče, izradili lutke i kućice, osmislili glazbenu točku i pripremili sve za uprizorenje koje je dočekano s velikim veseljem.  

Od početka do kraja uz učenike su bile prisutne njihove učiteljice Ana Svetić i Lucija Datković, a prije odlaska, učiteljicama su dani radni listići prilagođeni uzrastu učenika u kojima je kazališni abecedarij (pojmovnik) te radni zadaci.