Mladi brikoleri održivosti na Šolti (Splitsko-dalmatinska županija) 15. studenog 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Mladi brikoleri održivosti“ održana je 15. studenog 2022. ggodine u Osnovnoj školi Grohote u mjestu Grohote na otoku Šolti. Na radionici je sudjelovalo 30 učenika i dvoje odgojno-obrazovnih djelatnika. Radionicu je vodio Veljko Armano Linta.

Radionica je započela predstavljanjem programa Ruksak (pun) kulture i nastavila se razgovorom o održivosti, u kojem su učenici izražavali mišljenja i ideje i dobivali informacije od voditelja radionice što je održivost i klimatska kriza te kako živjeti održivije na razini pojedinca, obitelji, škole, lokalne zajednice i društva.

Potom su učenici u grupama smišljali slogane koji promiču održivost, lako ulaze u uho i imaju toliko slova koliko je učenika na radionici. Učenici su metodom točkanja izabrali dva omiljena slogana te su glasanjem odabrali pobjednički slogan.

U nastavku radionice, poveden je razgovor o dizajnu slova na primjerima koji su kreativni, čitki i upadljivi. Svaki učenik je odabrao ponešto prethodno pripremljenog otpada te od tog otpada, pomoću špage, selotejpa i ljepila, izradio slovo na podlozi od ljepenke. Učenici su si po potrebi međusobno pomagali.

Učenici su sa svojim slovima izašli na školsko igralište, gdje su se poredali tako da tvore odabrani slogan KAD JE SMEĆE VEĆE PRIRODU SRCE PEČE i tako se fotografirali. Slogan će biti postavljen u školi u dogovoru s ravnateljicom i knjižničarkom.