Slatka iznenađenja u vrtiću u Komiži (Splitsko-dalmatinska županija) 20. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
U sklopu programa Ruksak (pun) kulture na otocima, Udruga Kozlići održala je 20. listopada 2022. godine radionicu „Kazalište iz kofera iliti kamišibaj“. Radionica je održana u Dječjem vrtiću Komiža za djecu cijelog vrtića, ukupno njih 26.

Prvo su djeca dobila uvid u to što je kamišibaj te naučili da su stari kamišibaj majstori prije svake priče kuckali klavesama (drvenim štapićima) i glasno vikali: „Kamišibaj“.  Nakon glasnog vikanja koje se djeci posebno svidjelo, program je otvoren japanskom „hit“ pričom „Tri čarolije“. Nakon toga, da se vidi cijeli spektar mogućnosti koje pruža kamišibaj, ispričana je hrvatska priča koju je ilustrirala hrvatska ilustratorica Ivana Pipal Plavi grad, žuti grad autorice Ljerke Rebrović.

Nakon ispričanih priča djeca su sama izrađivala svoju prvu kamišibaj priču. Likovni dio radionice uključuje izradu priča od kolaža i bojanja likova na kartonima. Djeca su izvela svoju kamišibaj predstavu pred ostatkom vrtića te odgojiteljicama. Potom su, kao poklon programu Ruksak (pun) kulture, održali i svoju predstavu „Obitelj miševa“ koju su posebno uvježbali za goste iz Zagreba.

Vrtiću je poklonjeno drveno kazalište tako da se može nastaviti s izradom raznih kamišibaj priča. Odgojiteljicama je održana kratka radionica korištenja kamišibaja u nastavi, pojašnjeno je koje se sve tehnike mogu upotrebljavati, gdje se nabavljaju materijali te koje su priče i teme pogodne za ovaj format.