Tri čarolije kamišibaj kazališta u Komiži (Splitsko-dalmatinska županija) 19. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Udruga Kozlići održala je 19. listopada 2022. godine radionicu „Kazalište iz kofera iliti kamišibaj“. Radionica je održana u Osnovnoj školi Komiža u Komiži na Visu za sve učenike 1. do 4. razreda osnovne škole, ukupno 30 učenika.

Prvo su učenici dobili uvid u to što je kamišibaj, od kud dolazi i kako se razvijao kroz povijest. Program je otvoren japanskom „hit“ pričom „Tri čarolije“. Nakon toga, da se vidi cijeli spektar mogućnosti koje pruža kamišibaj, ispričana je hrvatska priča koju je ilustrirala hrvatska ilustratorica Ivana Pipal Plavi grad, žuti grad autorice Ljerke Rebrović.

Nakon ispričanih priča učenici su sami izrađivali svoju prvu kamišibaj priču. Usprkos velikom broju učenika, svi su s velikim uspjehom savladali zadani zadatak. Svaki je učenik izrađivao dio potreban za kamišibaj kazalište te su na kraju doslovno svi aktivno sudjelovali u izradi kamišibaj priče.
Na kraju su učenici, nakon samo jedne generalne probe, sami izveli predstavu pred ostatkom razreda te učiteljicama. 

Školi je za poklon ostavljeno drveno kazalište tako da razred, ali i buduće generacije učenika mogu sami izrađivati i pričati kamishibai priče. Učiteljicama je održana kratka radionica korištenja kamišibaja u nastavi. Pojašnjeno je koje se sve tehnike mogu upotrebljavati, gdje se nabavljaju materijali te koje su priče i teme pogodne za ovaj format.