Koji je tvoj citat? u Daruvaru (Bjelovarsko-bilogorska županija) 27. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program Koji je tvoj citat? održan je 27. listopada 2022. godine u Tehničkoj školi Daruvar. Predstavu, koja je odigrana u Hrvatskom domu kulture, pogledalo je oko 120 učenika, a na radionici koja se održala nakon odgledane predstave sudjelovalo je 15 učenika te tri profesorica hrvatskog jezika.

Predstava Zaboravi na Dulcineu, koju izvode četiri glumca - glazbenika, dramaturški je složena od citata iz klasičnih djela zapadne literature. U predstavi su igrali Iva Peter Dragan, Rok Jurčić, Nikolina Majdak, i Davorka Horvat. Na tom tragu nastavila se i radionica koja se sastojala od tri „igre“. Radionicu je vodila Marija Antić.

U prvoj igri učenici su bili pozvani da iz „kutije za prvu pomoć“ izvlače citate dok ne nađu onaj koji najbolje odgovara njihovoj trenutnoj životnoj situaciji, stanju duha, odnosno citate koji su ih na neki način dotakli. Svi izvučeni citati su se glasno čitali te se o njima raspravljalo.

U drugoj igri tražili smo autore citata, odnosno njihove domaćine - književna djela iz kojih su potekli. U trećoj igri “igri kompilacije“, zadak je bio od danih citata spojiti njih tri do pet u neku povezanu smislenu cjelinu. Nije zadano jedno pravilo po kojem bi ih se spajalo, moglo se to raditi  ili po zvučnosti, odnosno bliskosti jezika određenih citata, po sličnim temama i motivima, ili pak pokušati dobiti linearnu priču iz citata koji obuhvaćaju 2000 godina zapadne literature (tu spada i Hrvatska literatura naravno).

Učenici su se podijelili u grupe te su skrojili svoje nove tekstove na temelju starih. Učenici su bili vrlo angažirani i kreativni. Profesorice koje su bile s njima, također su sudjelovale u igrama na radionici.