Od Botticellija, preko Maneta i Picassa, pa do Maljeviča, Pollocka i Duchampa u Vinkovcima (Vukovarsko-srijemska županija) 25. listopada 2022. godine

  • Slika
Radionica Kulturpunktovog vodiča kroz suvremenu umjetnost u sklopu programa Ruksak (pun) kulture održana je 25. listopada 2022. godine s 17 učenika i učenica Osnovne škole Ivana Mažuranića u Vinkovcima. Radionici je prisustvovala školska knjižničarka i jedna nastavnica. Na strukturiranju programa, oblikovanju građe i pripremi materijala, zajednički su radili  Silva Milostić i Lujo Parežanin.

Novinar portala Kulturpunkt.hr Lujo Parežanin i suradnica Silva Milostić održali su radionicu koja se sastojala od triju segmenta. Prvi je bio posvećen vođenom razgovoru o kulturnim navikama učenika, pri čemu se temeljem sadržaja koje konzumiraju nastojalo potaknuti promišljanje širih pitanja razgraničenja umjetničkog i neumjetničkog, kreativnosti, umjetničke vrijednosti i sl. Korištenje interaktivnih metoda je pritom od središnje važnosti kako bi se materija što više približila mladoj publici općenito, ali i konkretnim interesima pojedine grupe. Drugi segment sastojao se od razgovora o nizu kanonskih radova likovne umjetnosti, od Botticellija, preko Maneta i Picassa, pa do Maljeviča, Pollocka i Duchampa.

Cilj razgovora je bio potaknuti razmišljanje o granici umjetničkog izražavanja i različitim odnosima prema reprezentaciji u likovnoj umjetnosti, kao i prema društvenom kontekstu. U finalnom, trećem segmentu, učenici su podijeljeni u tri grupe, kojima je na analizu dan rad „An Artist Who Can Not Speak English Is No Artist“ Mladena Stilinovića, „Bosnian Girl“ Šejle Kamerić, „Your Gaze Hits the Side of My Face“ Barbare Kruger te „Do Women Have To Be Naked To Get Into the Met. Museum?” kolektiva Guerilla Girls. Zadatak je bio radove što preciznije opisati i interpretirati njihove elemente te potom prezentirati svoje zaključke pred grupom.