Izumrli divovi Hrvatske u Novoj Rači (Bjelovarsko-bilogorska županija) 24. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Izumrli divovi hrvatske održana je 24. listopada 2022. godine u Područnoj školi Međurača u Novoj Rači.  Na radionici je sudjelovalo 22 učenika i četiri odgojno-obrazovna djelatnika. Radionicu su vodile Petra Šparica i Renata Brezinščak.

Na samom početku radionice učenike se upoznalo s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, što se u muzeju čuva i što se u njemu sve može vidjeti. Nakon toga je uslijedila prezentacija fosila, što su to fosili, gdje se mogu naći, kako se zovu znanstvenici koji ih proučavaju itd. Listajući bojanku u izdanju HPM-a „Izumrli divovi Hrvatske“ učenici su upoznali životinje megaloda, zagrebačkog kita, dinoterija, iguanodona, vunastog mamuta, stepskog bizona, vunastog nosoroga, špiljskog medvjeda, špiljskog lava, koje su u davnoj geološkoj prošlosti živjele i izumrle na području naše domovine. Također su saznali njihova latinska imena, kako su izgledale, koliko su bile velike te čime su se hranile.

Učenici su imali priliku proučavati originale i replike fosila navedenih životinja te su pokušali odgonetnuti na temelju fosila o kojoj se životinji radi. Na radnom listu koji prikazuje kartu Hrvatske njihov zadatak bio je spojiti vrstu s lokalitetom na kojoj je pronađena (npr. Zagrebački kit – Zagreb, Iguanodon – Brijuni, Vunasti nosorog – špilja Vindija itd.)

Nakon odrađenog prvog zadatka učenici su podijeljeni u četiri skupine kako bi mogli proći kroz četiri poučno-zabavne stanice:

-   Mali paleontolozi – sastavljanje skeleta životinja prema predlošku
-   Divovska slagalica Razvoj života na zemlji
-   Puzzla Erika – vunasti nosorog
-   Pamtilica (memory) fosili
-   Podna igra „Prirodoslov“

Nakon održane radionice svaki učenik dobio je prigodni poklon Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koji je sadržavao bojanku Izumrli divovi Hrvatske, prirodoslovnu pamtilicu, bookmark Geološka razdoblja, naljepnicu HPM-a sa slikom mamuta koji je jedan od izumrlih divova obrađenih na radionici i bedž Ruksak (pun) kulture.