Male tajne Etnografskog muzeja u Kapeli (Bjelovarsko-bilogorska županija) 20. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Etnografskog muzeja Priče iz Zemlje izlazećeg Sunca, održana je u u Osnovnoj školi Mirka Pereša u mjestu Kapela 20. listopada 2022. godine. Na radionici je sudjelovalo 19 učenika 3. i 4. razreda te dvije odgojno-obrazovne djelatnice. Radionicu je vodila Silvia Vrsalović, muzejska pedagoginja Etnografskog muzeja.

U uvodnom djelu radionice predstavljen je Etnografski muzej s naglaskom na njegovoj Zbirci izvaneuropskih kultura, odnosno predmetima iz Japana koji su bili poticaj za radionicu. Nakon uvodnog dijela održana je pripovjedaonica u japanskoj tradicijskoj tehnici pripovijedanja uz slike kamišibaj. Izvedena je japanska priča „Zmajeve suze“. Nakon kratkog razgovora o priči, uslijedio je likovni dio radionice.

Učenici su modelirali oblike u origami drevnoj japanskoj tehnici presavijanja papira. Odabir oblika prilagođen je dobi učenika, pa su tako izradili origami samurajske kacige i kutijice.

U završnom dijelu programa učenici su igrali japansku tradicijsku igru fukuwarai. Radi se o igri spretnosti koja datira iz japanskog Edo perioda, a igra se tako da se izrezuju oblici karakterističnog okame lica koji učenik treba pravilno složiti, a da pri tome ima povez preko očiju. Na taj način se vježbaju motoričke vještine i snalaženje u prostoru.

Učenici su  tijekom radionice izuzetno dobro surađivali. Priču su pažljivo pratili, oblike u origami tehnici su uspješno izradili te spremno sudjelovali u igrama. Učiteljica je bila izuzetno susretljiva što je zasigurno olakšalo održavanje programa te pridonijelo uspješnosti radionice.