Učenici iz Žakanja znaju graditi svoje glazbene instrumente, znate li Vi? (Karlovačka županija) 17. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Izradi sam – instrumenti svuda oko nas!“ održala se u Osnovnoj školi Žakanje 17. listopada 2022. godine. Na radionici je sudjelovalo 50 učenika 5. i 6. razreda te dvije odgojno-obrazovne djelatnice. Radionicu su vodile Lucija Stanojević i Nina Čalopek.

Budući da je na radionici bila prisutna velika grupa te stariji uzrast osnovnoškolaca, voditeljice su odlučile prilagoditi sadržaj radionice te se radionica bazirala na interaktivnom prikazu glazbe kroz sviranje i tehniku tjelofona te kroz zajedničko muziciranje putem grafičkih partitura. Učenike se provelo kroz povijesni razvoj instrumenata, navodilo ih se da kontekstualiziraju njihov nastanak kroz potrebe kulture, usporedno s razvojem i promjenama u ostalim umjetnostima. Učiteljicu glazbene kulture, nakon održane radionice, voditeljice su zasebno provele kroz digitalne materijale na web-portalu, kidz.mbz.hr. kao i kroz printano izdanje Moja prva partitura koja je poklonjena svakom učeniku i školi.

Program je osim sadržaja o glazbenim instrumentima, učenike poticao da svjesno slušaju zvukove oko sebe. Učenici su se okušali u pjevanju različitih tonskih visina, melodija ili fraza koristeći jednostavne grafičke notacije poput geometrijskim likova čime su ponovili gradivo iz matematike, ali su i koristili znanja iz predmeta hrvatski jezik gradeći zanimljive rime te ih ritmizirano izvodeći u žanru rap-glazbe.

Učenici su imali priliku izraditi jednostavan glazbeni instrument od kartonskog tuljka, balona i čepa za flomaster – tzv. slonoprd.