Oslikavanje zvukom u Daruvaru (Bjelovarsko – bilogorska županija) 4. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Oslikavanje zvukom“ održana je 4. listopada 2022. godine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Daruvaru. Na radionici je sudjelovao 21 učenik te troje odgojno-obrazovnih djelatnika. Radionicu je vodila Silva Ćapin.

Unatoč tome što je radionica zamišljena za rad u manjim skupinama, zbog velikog interesa, radionica je prilagođena većem broju učenika koji su bili podijeljeni u dvije veće skupine.

Prvi dio sastojao se od uvodnog predavanja o tome kako se zvukovi rade na filmu i radiju, a zatim je uslijedio praktični dio u kojem su učenici upoznati s audio opremom i različitim predmetima koji stvaraju različite šumove. Polaznici su zatim sami (koristeći mikrofon i snimač) prvo istraživali zvukove po školi, a zatim snimali šumove koje smo kasnije uklopili u jednu priču te stvorili malu radio-formu. Dio učenika je snimalo naraciju, dio šumove, dio ih je proizvodio šumove rukujući različitim predmetima.

Unatoč većem broju polaznika, učenici su bili vrlo aktivni slušači, postavljali su pitanja i davali vlastite usporedbe. Praktični dio ih je sve prilično zainteresirao te su ravnomjerno sudjelovali u finalizaciji zvukova za priču. Uz to, jedna učiteljica je sve vrlo aktivno fotografirala te je zajedno s drugom učiteljicom i knjižničarkom postavljala pitanja i sama sudjelovala u proizvodnji šumova u procesu snimanja.