Bacači sjenki u Varaždinu (Varaždinska županija) 26. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Bacači sjenki su u sklopu programa „Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi“ održali tematsku radionicu „Nepomični pokret – putovanje kroz film” 26. listopada 2022. godine u Srednjoj elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. Na radionici je sudjelovalo 24 učenika od 16 do 17 godina te dva odgojno-obrazovna djelatnika. Radionicu su proveli Boris Bakal i Paula Skelin.

Radionica „Nepomični pokret – putovanje kroz film” nastala je iz istraživanja i čuđenja nad svim onim što nam omogućava da gledamo filmove: ljudska fiziologija, fizika, nevjerojatni tehnički razvoj zadnjih 126 godina, ali i ljudska potreba da bilježi i pripovijeda o stvarnosti oko sebe. Radionica uvodi učenike u svijet filma kroz puno primjera, praktičnog rada, te individualni i interaktivni pristup.

Polaznici radionice upoznali su se sa svim znanstvenim otkrićima koja su dovela do nastanka filma i filmske umjetnosti i industrije kakve ih danas poznajemo. Objašnjeno im je da film pripada vrsti medija koje izrastaju iz iskonske ljudske potrebe za narativom te bilježenjem svega što čini ljudsku civilizaciju i svijet oko nje. Tako su učenici i nastavnici škole upoznali i zoetrope, praksinoskope i flipbookove te isprobali fiziološke eksperimente i primjere koji pokazuju i dokazuju tromost oka koja čini percipiranje filma mogućim.

Na primjeru kratkih hrvatskih filmova pokazani su svi dramaturški, redateljski, glumačko-izvedbeni i ostali umjetnički doprinosi i mogućnosti fotografije u filmu. Polaznici su primjerima počeli razumijevati sve uloge na filmu i specifičnost njihovog rada. Na kraju radionice svi sudionici imali su mogućnost ulaska u veliku Cameru Obscuru koju su Bacači sjenki donijeli i tako su svi svjedočili nastanku slike u našem oku te u kameri.

Na radionici su sudjelovali nastavnici Aleksandra Rodeš i Tibor Bün, a učenici pohađaju smjer medijskog tehničara pa su imali predznanja o filmu. Nastala je zanimljiva interakcija jer su polaznici upoznati s tehničkim aspektom filma, dok im umjetnički nije toliko poznat. Svima je na radionici bilo jako zanimljivo i poticajno.

 Bacači sjenki su poklonili školi dva zoetropa i jedan praksinoskop. Osim filmova i primjera koje su polaznici gledali tijekom radionice, polaznici su dobili još dva vrhunska filma za gledanje s nastavnicima u školi.  Za filmove i njihovo prikazivanje osigurana su filmska prava.