Atma Mundi u Pražnici (Splitsko-dalmatinska županija) 20. rujna 2022.godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program Atma Mundi te radionica Glazbeni put oko svijeta, izveden je za sedam učenika Područne škole Pražnica te sedamnaest učenika Područne škole Gornji Humac. Uz 24 učenika, radionici su prisustvovale četiri odgojno-obrazovne djelatnice. Program su izveli Lela Kaplowitz i Zoran Majstorović.

Nakon kratkog uvoda i opisa radionice te kratkih biografskih podataka voditelja, učenici su izvlačili papiriće s imenima država. Na karti svijeta voditelji i učenici su ih zajedno identificirali. Ukratko su prokomentirali nešto o zemlji, jeziku i specifičnostima zemlje, a potom su učenici upoznati s instrumentom koji je tipičan za određenu zemlju te s pjesmom i značenjem teksta na određenom jeziku.

Kroz programa putovalo se kroz 12 zemalja (Brazil, Meksiko, Hawaii, SAD, Tunis, Zapadna Afrika, Kina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Engleska, Saudijska Arabija), a učenici su naučili pjevati pjesme na kineskom i svahili jeziku te su sudjelovali pljeskanjem i plesom. Svi su učenici naučili ritmičke dobe te šuškalicama i ručnim udaraljkama doprinosili izvedbama pjesama.

Svi su sudjelovali u igri „Slušaj i odogvori“, neki su individualno zapjevali te su svi učenici dobili priliku zasvirati na velikom afričkom bubnju svoj solo što ih je dodatno razveselilo. Na kraju radionice su svi plesali, svirali bubnjeve i ručne udaraljke i pjevali afričku pjesmu „Aye Aya Mama“. Učenici su na samom kraju imali mnoštvo interesantnih pitanja za izvođače.