Kako gledati film saznali smo u Vinkovcima (Vukovarsko-srijemska županija) 17. svibnja 2022. godine

  • Slika
U sklopu programa Ruksak (pun) kulture u Poljoprivrednoj šumarskoj školi u Vinkovcima 17. svibnja 2022. godine održana je radionica posvećena filmskoj pismenosti i promociji hrvatskog kratkometražnog filma. Radionicu Kako gledati film osmislila je i vodila filmologinja Višnja Pentić Vukašinović, a sudjelovalo je 25 učenika te školska psihologinja Valentina Čačić.

Učenici su u sklopu radionice pogledali tri nagrađivana suvremena hrvatska kratkometražna filma koja su javno dostupna na platformi https://www.croatian.film/hr/ te ih interpretirali upoznavši se s osnovnim pojmovima potrebnim za filmsku analizu i osviješteno gledanje medijskih sadržaja. Učenici su dobili i primjerke priručnika za pisanje kraćih filmskih kritika čija je autorica voditeljica radionice, a koji će im poslužiti u artikulaciji njihovih budućih filmskih dojmova te im omogućiti da ih što lakše i uspješnije pismeno uobliče.

Filmovi prikazani na radionici bili su različitih filmskih rodova i žanrova pa se tijekom druženja izmijenio niz emocija, a učenici su na kraju radionice sa sobom ponijeli pregršt veselih filmskih saznanja i uvida o čarobnoj prirodi pokretnih slika.