Glazbeni instrumenti posvuda u Zlataru (Krapinsko-zagorska županija) 5. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Izradi sam – instrumenti svuda oko nas!“ održala se u Osnovnoj školi Ante Kovačića u Zlataru 5. listopada 2022. godine. Na radionici je sudjelovalo 24 učenika i jedna odgojno-obrazovna djelatnica. Radionicu su vodile Lucija Stanojević i Nina Čalopek.

U prvom dijelu programa s učenicima se razgovaralo o pojmovima kao što su festival, suvremeno (u kontekstu umjetnosti) ili skladatelj te im se na taj način pružio kontekst za daljnji sadržaj koji je bio fokusiran na glavnu temu radionice  - glazbene instrumente, odnosno na njihov razvoj kroz povijest. Budući da mnogo učenika već ide u glazbene škole, učenici su bili iznimno zainteresirani.

Program se nastavio potičući učenike na svjesno slušanje zvuka oko sebe. Učenike se uključilo i u izvedbu osnovnih ritmova (tehnika tjelofona / body percussion) čime su počeli na drugačiji način koordinirati svoje pokrete, ali ih i usklađivati sa svojim prijateljima, u međusobnom slušanju i izvedbenoj komunikaciji. Također, okušali su se i u čitanju (pjevanju) različitih tonskih visina, melodija ili fraza koristeći jednostavne grafičke notacije poput geometrijskim likova – čime su ponovili gradivo iz matematike, ali su i koristili znanja iz predmeta hrvatski jezik gradeći zanimljive rime te ih ritmizirano izvodeći u žanru rap-glazbe.

U radioničkom dijelu, učenici su imali prilike sami izrađivati jednostavne glazbene instrumente od svakodnevnih predmeta kao što su slonoprd, kazoo, zviždaljka i kalimba.

Učenici su sve napravljene instrumente, kao i publikaciju Moja prva partitura ponijeli kući, a učiteljica je dobili dodatne upute od voditeljica radionica o postojećim materijalima na portalu kidz.mbz.hr te kako ih koristiti.