Putovanje kroz film u Slunju (Karlovačka županija) 3. studenog 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Bacači sjenki su u sklopu programa „Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi“ održali tematsku radionicu „Nepomični pokret – putovanje kroz film” 3. studenog 2022. godine u Srednjoj školi Slunj. Škola je odlučila organizirati polaznike radionice po principu poziva na razini škole te se odazvalo 11 učenika koje zanimaju filmske radionice. Od 11 učenika dvoje je iz prvog razreda, osmero iz drugog razreda te jedan učenik iz trećeg razreda srednje škole. Radionicu su vodili Boris Bakal i Mia Maros Živković.

Radionica „Nepomični pokret – putovanje kroz film” nastala je iz istraživanja i čuđenja nad svim onim što nam omogućava da gledamo filmove: ljudska fiziologija, fizika, nevjerojatni tehnički razvoj zadnjih 126 godina, ali i ljudska potreba da bilježi i pripovijeda o stvarnosti oko sebe. Radionica uvodi učenike u svijet filma kroz puno primjera, praktičnog rada, te individualni i interaktivni pristup.

Polaznici radionice upoznali su se sa svim znanstvenim otkrićima koja su dovela do nastanka filma i filmske umjetnosti i industrije kakve ih danas poznajemo. Objašnjeno im je da film pripada vrsti medija koje izrastaju iz iskonske ljudske potrebe za narativom te bilježenjem svega što čini ljudsku civilizaciju i svijet oko nje. Tako su učenici i nastavnici škole upoznali i zoetrope, praksinoskope i flipbookove te isprobali fiziološke eksperimente i primjere koji pokazuju i dokazuju tromost oka koja čini percipiranje filma mogućim.

Na primjeru kratkih hrvatskih filmova pokazani su svi dramaturški, redateljski, glumačko-izvedbeni i ostali umjetnički doprinosi i mogućnosti fotografije u filmu. Polaznici su primjerima počeli razumijevati sve uloge na filmu i specifičnost njihovog rada. Na kraju radionice svi sudionici imali su mogućnost ulaska u veliku Cameru Obscuru koju su Bacači sjenki donijeli i tako su svi svjedočili nastanku slike u našem oku te u kameri.

Bacači sjenki su poklonili školi dva zoetropa i jedan praksinoskop. Osim filmova i primjera koje su polaznici gledali tijekom radionice, polaznici su dobili još dva vrhunska filma za gledanje s nastavnicima u školi.  Za filmove i njihovo prikazivanje osigurana su filmska prava.