Sve je ljepše s ritmovima sambe u Vinkovcima (Vukovarsko-srijemska županija) 3. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
Program Daleki Brazil: ples, ritam, pjev i radionica Ritam je bitan održan je 3. listopada 2022. godine u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima. Na radionici je sudjelovao 31 učenik i dvije odgojno-obrazovne djelatnice. Radionicu su vodili Mirjana Vladić, Ana Matijević i Vladimir Štefek.

Nakon kratkog predstavljanja, održano je interaktivno predavanje/koncert pod nazivom Daleki Brazil: ples, ritam, pjev. Voditeljica i autorica programa, Mirjana Vladić, predstavila je učenicima Brazil na razmeđu tri kulture – starosjedilačke, europske i afričke, prikazavši im njihove specifičnosti: gdje se nalaze na karti, stilove nošnji, hranu koju običavaju jesti i naravno, ritmove i harmonije koje je svaka od tih kultura donijela sa sobom u današnju brazilsku kulturu.

Predavanje je bilo popraćeno glazbom, kroz koju su članice Bossa Bande zorno prikazale svaki navedeni ritam kroz neku od pjesama koje ga najbolje ocrtavaju (Mirjana Vladić – udaraljke i glas, Ana Matijević – udaraljke i glas, Vladimir Štefek – gitara). Prije početka koncertnog dijela programa, djeci su podijeljene šuškalice u obliku jaja s kojima su sudjelovala u koncertu. Prije svake izvedbe im je objašnjen osnovni ritam i način na koji će svirati i pratiti izvođače u izvedbi pjesama. Osim u sviranju, djeca su sudjelovala i u predavanju, postavljala pitanja ili odgovarala na postavljena pitanja. U ovom dijelu programa djeca su bila iznimno znatiželjna i postavljala mnogo pitanja, kako o Brazilu, tako i o glazbi, o voditeljima i razlozima njihova bavljenja glazbom.

Radionica je započela kratkim zagrijavanjem tijela uz glazbu. Slijedilo je učenje osnovnih koraka sambe uz pljeskanje. Nakon što su učenici svladali te osnove, isti ritam se ponavljao kroz glas i tijelo koji su im služili kao udaraljke i šuškalice. Nakon toga je slijedila „igra pijetlova“ kroz koju su iskusili kako komunicirati kroz ples. Za kraj su se podijelili u dvije grupe koje su zajedno, čineći orkestar, svirale ritmove sambe naučene tijekom radionice. Učenici su bili jako zainteresirani, aktivno su sudjelovali u plesu, uživali u glazbi slušajući je i stvarajući je. Činjenica da im ostaju šuškalice jednako je razveselila i njih i učiteljice jer će ih nastaviti koristiti u glazbenom odgoju.