Priča o prijateljstvu u Velikim Bastajima (Bjelovarsko-bilogorska županija) 1. lipnja 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
1. lipnja 2022. godine Tigar teatar gostovao je s predstavom „Ezop ili o prijateljstvu“ redateljice Ive Lehunšek Panić i popratnom radionicom u Područnoj školi u Velikim Bastajima. Izvedbi je prisustvovalo 49 učenika i četiri odgojno-obrazovna djelatnika. Nakon odigrane predstave, svi učenici su prisustvovali radionici „Super je da smo drugačiji“ koju je vodila Iva Lehunšek Panić.

Radionica, koja se metodološki naslanja na odgledanu predstavu, kroz niz interaktivnih, kreativnih, dramskih igri i vježbi pomaže učenicima razumjeti što je pravo prijateljstvo, kako različitost čini život zanimljivijim i obogaćuje vrijeme koje zajedno provodimo.

Radionica je započela razgovorom s glumcima nakon završetka predstave. Cilj radionice je upoznavanje polaznika s igrom kao osnovnom dramsko-pedagoškom metodom i njenom strukturom. Upoznaju se kazališni elementi i njihova uloga u oblikovanju prostora i dramske igre. Kroz interaktivnu dramsku vježbu učenici imenuju osnovne kazališne pojmove i svojim riječima objašnjavanju prenesena značenja i odnose likova.

Cilj je druge radionice  kroz dvije dramsko pedagoške vježbe prepoznati sličnosti i različitosti koje utječu i grade prijateljstvo, moći ih izdvojiti, usporediti, dramatizirati te interpretirati primjenom zamrznute fotografije i naratora. Radionica je završila kratkim prisjećanjem svih elemenata predstave i radionice te igrom koja sve sudionike procesa osnažuje i potiče na zajedništvo.

Učenici su aktivno sudjelovali u cjelokupnom programu. Iako je predstava, prvotno osmišljena za uzrast učenika nižih razreda, u suodnosu s kreativnom radionicom, postala je dvostruko zanimljivija zbog analizirane dramske strukture na radionici. Također je poslužila kao recentan primjer odnosa među ljudima/likovima, razumijevanju njihove različitosti.