Daleki Brazil na otoku Silbi (Zadarska županija) 21. rujna 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program Daleki Brazil: ples, ritam, pjev i radionica Ritam je bitan, u sklopu programa Otočkog ruksaka (punog) kulture, održani su 21. rujna 2022. godine na otoku Silbi. Na radionici je sudjelovalo šest učenika i dvije odgojno-obrazovne djelatnice. Radionicu su vodili Mirjana Vladić, Ana Matijević i Vladimir Štefek.

Nakon kratkog predstavljanja, održano je interaktivno predavanje/koncert pod nazivom Daleki Brazil: ples, ritam, pjev. Voditeljica i autorica programa, Mirjana Vladić, predstavila je učenicima Brazil na razmeđu tri kulture – starosjedilačke, europske i afričke. Učenicima je objasnila specifičnosti Brazila: gdje se nalazi na karti, stilove nošnji, hranu koju Brazilci običavaju jesti i naravno, ritmove i harmonije koje je svaka od tih kultura donijela sa sobom u današnju brazilsku kulturu.

Predavanje je bilo popraćeno glazbom, kroz koju su članice Bossa Bande zorno prikazale svaki navedeni ritam kroz neku od pjesama koje ga najbolje ocrtavaju. Prije početka koncertnog dijela programa, učenicima su podijeljene šuškalice s kojima su sudjelovali u koncertu. Prije svake izvedbe objašnjen im je osnovni ritam i način na koji će svirati i pratiti izvođače u izvedbi pjesama. Osim u sviranju, učenici su sudjelovali i u predavanju, postavljali su pitanja i odgovarali na postavljena pitanja.

Radionica je započela osvještavanjem tijela i glasa kratkim zagrijavanjem. Slijedilo je učenje osnovnih koraka sambe uz pljeskanje, ritam i jednostavne napjeve na portugalskom jeziku. Nakon što su učenici svladali te osnove, isti ritam se ponavljao kroz glas i tijelo koji su im služili kao udaraljke i šuškalice.

Za kraj su se učenici podijelili u tri grupe koje su zajedno svirale ritmove sambe naučene tijekom radionice. Učenici su bili jako zainteresirani i aktivno su sudjelovali u plesu te su se trudili jedni druge slušati i zajednički stvarati glazbu. Usprkos početnom otporu pojedinih učenika, budući da se na radionici plesalo, pjevalo i sviralo, do kraja radionice su se svi uspjeli opustiti i prepustiti igri stvaranje glazbe.