Tradicijskom glazbom do otoka Krapnja (Zadarska županija) 12. rujna 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program Etno kajdanka i radionica Zvuci tradicije održani su 12. rujna 2022. godine u Područnoj školi Osnovne škole Brodarica na otoku Krapnju.  Na radionici je sudjelovalo dvoje učenika djece i dvoje odgojno-obrazovnih djelatnika.  Radionicu je vodila Sandra Halužan.

Etno kajdanka i Zvuci tradicije interaktivni su edukacijski program i radionica koji vode mlade na putovanje u tradicijsku glazbu i običaje Hrvatske. Cilj je upoznati povijest i tradiciju hrvatske glazbe, skladbe, napjeve i glazbene običaje iz davnina.

Zanimljivost i posebnost ovog programa jest što voditeljica, koja je ujedno i profesionalna glazbenica, demonstrira u danom trenutku hrvatsku tradiciju pjevajući uživo i svirajući pred djecom sedam i više različitih tradicijskih instrumenata koji dočaravaju zvuk Lijepe naše te upoznaju djecu s hrvatskom tradicijom. Voditeljica demonstrira kako i iz čega su određeni zvukovi i glazba nastali te u što su napredovali i kako danas zvuče.

Učenici su, zajedno s četiri odgojno-obrazovna djelatnika, aktivno sudjelovali u glazbenom programu i slušali su tradicijske skladbe iz davnina.
Učenici su uz voditeljicu svojim glasovima prošetali cijelom tradicijom Hrvatske. Najveće oduševljenje pružilo je tradicionalno pjevanje OJKANJE. Uz poticaj voditeljice, učenici su naučili ojkati te uspjeli ispjevati  tradicionalnu skladbu staru preko 200 godina. Osim pjevanja zasvirali su tradicionalne drvene instrumente te doživjeli iskustvo kratkog nastupa pred svojim nastavnicima.