Dodir svjetla na otoku Cresu (Primorsko-goranska županija) 10. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Dodir svjetla“ održana je 10. listopada 2022. godine u Dječjem vrtiću Girice na otoku Cresu. Na radionici je sudjelovalo 16-ero djece u dobi od 4 do 6 godina te odgajateljice Irma Bahović Banić i Sandra Stolnik. Radionicu su vodile Nina Licul i četiri studentice 2. godine diplomskog studija Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – Klara Badurina-Dudić, Jelena Mužak, Petra Arežina i Lara Šebelja. Nakon radionice održano je predavanje o cijanotipiji za 14 djelatnica dječjeg vrtića.

Po dolasku u Dječji vrtić Girice, uz srdačan doček ravnateljice Mirjane Koljevina, tim Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci se upoznao sa skupinom zainteresirane djece i njihovim odgajateljicama. U uvodnom razgovoru, Lara je spremno djeci odgovarala na pitanja o budućem pozivu učitelja likovne kulture i umjetnosti. Uslijedio je razgovor o cijanotipiji, a neka djeca su već prepoznala cijan kao vrstu plave boje. Petra je postupno objasnila kako je cijanotipija nastala, kako se radi i zbog čega se radionica zove „Dodir svjetla“, a Klara je pokazala postupak izrade cijanotipije na papiru. Jelena je do tada već pripremila materijale.

Djeca su zatim i sama napravila cijanotipiju pomoću vlastitih crteža na folijama, a osobito je zanimljiva bila čarolija promjene boje na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Papir se zatim ispirao i stavljao na sušenje. Drugi dio iznenađenja bila je podjela bijelih majica na kojima su po premazivanju fotoosjetljivom mješavinom djeca aplicirala lišće različitih veličina i oblika, vlati travke i drugo bilje.

Majice su iznosili na sunce, a poluoblačno vrijeme je malo produžilo promjenu žute prvo u zelenu, a zatim u sivo-plavu boju. Povremeno bi tračak sunca ubrzao cijeli proces. Majice su oprane i stavljene na terasu na sušenje. Odgajateljice Irma Bahović Banić i Sandra Stolnik pratile su s interesom svaki korak i aktivno sudjelovale tijekom cijele radionice.

U završnom razgovoru smo otkrili kako je djeci bilo zanimljivo i rado bi ponovili sve, a čak su poneki skeptici počeli pomalo i mijenjati mišljenje o umjetnosti.

Nakon kratke pauze, tim s Akademije se vratio u vrtić sa namjerom da svim djelatnicima vrtića približi ovu izuzetno zanimljivu tehniku i potakne ih na korištenje u vlastitim aktivnostima. 14-ero odgajateljica pomno je slušalo o tehnici, pratilo prezentaciju i primjere aplikacije tehnike na različite materijale. Demonstracija postupka popraćena je davanjem različitih mogućnosti primjene u radu s vrtićkom djecom – cijanotipija na Uskršnjim jajima, dekoracija vrtića velikim cijanotipijama na plahtama, proslava Svjetskog dana cijanotipije zadnje subote u listopadu i slično. Neki su i osobno iskušali tehniku loveći zadnje tračke sunca, a svi su se složili da će svakako pokušati provesti slične aktivnosti s djecom.