Čaroban svijet basni u Trpnju (Dubrovačko-neretvanska županija) 7. listopada 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
7. listopada 2022. godine Tigar teatar gostovao je, u sklopu programa Ruksak (pun) kulture, s predstavom „ Ezop ili o prijateljstvu“ redateljice Ive Lehunšek Panić u Osnovnoj školi Trpanj u Trpnju na poluotoku Pelješcu. Izvedbi je prisustvovalo 32 učenika svih razreda.

Nakon odigrane predstave, redateljica i glumci su s učenicima razgovarali o sadržaju odgledane predstave i temeljnim elementima Basne i samog Ezopovog dijela. Zatim je uslijedila radionica „Super je da smo drugačiji“ koju je vodila Iva Lehunšek Panić.

Učenici su detektirali nekoliko stvari, predmeta ili pojava koje vole, te su potražili sličnosti kod svojih kolega kako bi razaznali uzroke druženja ili simpatija prema svojim prijateljima. Samim time su osvijestili međusobno različite afinitete i poglede na svijet u kojem žive. Tako su prepoznali međusobne različitosti i bogatstvo u vlastitom okruženju.

Važno je napomenuti kako su svi učenici, bez obzira na dob, željni izvannastavnih sadržaja i aktivnosti, kako su zainteresirani te spremni komunicirati i surađivati s drugom djecom različitog uzrasta. U takvoj, maloj školi, vidljivo je da učenici odrastaju kao u svojevrsnoj „obitelji“ te su spremni na suradnju, uvažavanje, pomaganje i komunikaciju, iako su često različitog uzrasta, znanja i afiniteta.