Ideje mladih dizajnera u Ivankovu (Vukovarsko-srijemska županija) 13. svibnja 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program Hrvatskog dizajnerskog društva Dizajnerska početnica gostovao je 13. svibnja 2022. godine u Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Ivankovu.  Na radionici je sudjelovalo 30 učenika i učenica petih i sedmih razreda osnovne škole s nastavnicama hrvatskog jezika Jasenkom Tisucki i Marijom Jurić. Radionicu je vodila Danijela Domljan, magistra dizajna i profesionalna članica Hrvatskog društva dizajnera.

Cilj radionice bio je ukazati učenicima što je dizajnersko crtanje, koji je način rada produkt dizajnera i zašto je crtež važan komunikator između naših ideja i nekoga kome te ideje želimo pokazati.

Voditeljica Danijela Domljan u uvodnom je dijelu objasnila razliku između slikarskog, arhitektonskog ili dizajnerskog pristupa u predočavanju proizvoda oko nas. Učenici su najprije morali razlikovati dobivene olovke i kojom jačinom pritiska mogu crtati s olovkom 3H, HB, 2B ili 6B, što se događa kada bojicu nanose na konturni crtež olovkom (bojaju) ili obratno. Isprobali su kako u ruci držati olovke i flomasteri kada crtaju, mjere ili pišu i koje vrste papira mogu koristiti.

Također su uočili razliku u debljinama flomastera te kojom bojicom je najbolje crtati na crnom ili bijelom papiru.
Nakon tog teoretsko-praktičnog dijela slijedio je zabavniji dio gdje su učenici prionuli dizajnerskom crtanju s temom Dizajnerski crtež: osmisli svoju idealnu učionicu. Uslijedio je proces dizajnerskog brainstormiranja, te procesa crtanja uz korištenje već isprobanog pribora (olovke, bojice, flomasteri). Radionica je bila dinamična, uz smijeh i izvrsna pitanja te angažiranost svih prisutnih učenika.