Nepomični pokret – putovanje kroz film u Karlovcu (Karlovačka županija) 21. lipnja 2022. godine

  • Slika
  • Slika
Radionica „Nepomični pokret – putovanje kroz film“ održana je 21. lipnja 2022. godine u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac u Karlovcu. Na radionici je  sudjelovalo  17 srednjoškolaca u dobi od 16 do 17 godina i pet odgojno-obrazovnih djelatnika. Radionicu su vodila dva voditelja iz Udruge Bacači sjenki, Boris Bakal i Bojana Burnać. Po dolasku u školu voditelje je pozdravio ravnatelj škole Daniel Peris, a na kraju su nastavnici Sanja Domijan i Robert Sajko upoznali voditelje s meteorološkim studijem škole s profesionalnom filmskom rasvjetom i green screen pozadinom gdje budući meteorolozi, koji se u školi obučavaju, mogu isprobavati rad za TV.

Radionica “Nepomični pokret – putovanje kroz film” nastala je iz istraživanja i čuđenja nad svim onim što nam omogućava da gledamo filmove: ljudska fiziologija, fizika, nevjerojatni tehnički razvoj zadnjih 126 godina, ali i ljudska potreba da bilježi i pripovijeda o stvarnosti oko sebe. Radionica uvodi učenike u svijet filma kroz puno primjera, praktičnog rada, te individualni i interaktivni pristup.

Polaznici radionice upoznali su se sa svim znanstvenim otkrićima koja su dovela do nastanka filma i filmske umjetnosti i industrije kakve ih danas poznajemo. Objašnjeno im je da film pripada vrsti medija koje izrastaju iz iskonske ljudske potrebe za narativom te bilježenjem svega što čini ljudsku civilizaciju i svijet oko nje. Tako su učenici i nastavnici škole upoznali i zoetrope, praksinoskope i flipbookove te isprobali fiziološke eksperimente i primjere koji pokazuju i dokazuju tromost oka koja čini percipiranje filma mogućim.

Na primjeru kratkog hrvatskog filma „I onda vidim Tanju” Juraja Lerotića pokazali smo sve dramaturške, režijske, glumačko-izvedbene i ostale umjetničke doprinose i mogućnosti fotografije u filmu. Polaznici su na tom i ostalim primjerima počeli razumijevati sve uloge na filmu i specifičnost njihovog rada. Na kraju nastave svi polaznici i svi nastavnici imali su mogućnost ulaska u veliku Cameru Obscuru koju su Bacači sjenki donijeli i tako su svi svjedočili nastanku slike u našem oku te u kameri.

Bacači sjenki su poklonili školi pet zoetropa i dva praksinoskopa te tri flipbook knjižice s filmskim primjerima. Osim filmova i primjera koje su polaznici gledali tijekom radionice, polaznici su dobili još dva vrhunska filma za gledanje s nastavnicima u školi.  Za filmove i njihovo prikazivanje osigurana su filmska prava.