Izradi svoj instrument u Raštanu Donjem (Zadarska županija) 17. lipnja 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program Svirkaonica-suvremeno-glazbena radionica za djecu i prateća radionica Izradi sam –instrumenti svuda oko nas! održane su u Područnoj školi Raštane Donje u općini Sveti Filip i Jakov u 17. lipnja 2022. godine. Program su vodile Lucija Stanojević i Nina Čalopek. Na programu je sudjelovalo 27 učenika i troje odgojno-obrazovnih djelatnika.

Program se sastojao od uvodnog djela programa unutar kojeg se s učenicima razgovaralo o pojmovima povezanim s glazbom i gledanja kratkog animiranog filma Od kamena do čipa koji im je na najbolji način pružio pregled povijesnog razvoja instrumenata i glazbe.

Program se nastavio poticanjem učenike na svjesno slušanje zvuka oko sebe, sa čime se postiglo relativiziranje konvencionalnog pojma glazbe. Učenike se uključilo i u izvedbu osnovnih ritmova Također, okušali su se i u čitanju različitih tonskih visina i melodija.

U radioničkom dijelu, učenici su imali prilike sami izrađivati jednostavne glazbene instrumente od svakodnevnih predmeta.

Učenici su sve napravljene instrumente i publikaciju Moja prva partitura s dodatnim materijalima ponijeli kući, a odgojno-obrazovni djelatnici su dobili dodatne upute od voditeljica radionice o postojećim materijalima na portalu kidz.mbz.hr te kako ih koristiti.