Što je cijanotipija objasniti će vam učenici iz Kaštel Starog (Splitsko-dalmatinska županija) 15. lipnja 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Dodir svjetla“ održana je 15. lipnja 2022. godine u Osnovnoj školi „prof. Filipa Lukasa“ Kaštel Stari. Na radionici je sudjelovalo 19 učenika drugog razreda i dvije odgojno-obrazovne djelatnice: Dragana Kasalo i Suzana Bralić, učiteljice razredne nastave. Radionicu su vodile Nina Licul, uz tri studentice diplomskog studija Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – Klara Badurina-Dudić, Nicol Lakota i Soraja Kos.

Učenici 2. razreda i njihove učiteljice u Osnovnoj školi „prof. Filipa Lukasa“ u Kaštel Starom s iščekivanjem su dočekali svoje gošće s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Na prvi pogled se vidjelo da je uspjeh zagarantiran. Iz znatiželjnih dječjih pogleda dalo se pročitati da jedva čekaju početak radionice.

Učenici su s velikim interesom slušali o cijanotipiji, fotografskoj tehnici nastaloj u vrijeme prije digitalnih aparata. Studentice Akademije primijenjenih umjetnosti Klara Badurina-Dudić, Nicole Lakota, Soraja Kos s asistenticom Ninom Licul pokazale su im pripremu za izvođenje cijanotipije na različitim materijalima – papiru i pamučnoj tkanini u polumračnoj prostoriji. Kada su sa pripremljenim podlogama izašli pod sunčano nebo i vidjeli čaroliju promjene boje iz žute u specifičnu plavu, njihovoj sreći nije bilo kraja.

Učenici su se prvo okušali u cijanotipiji na papiru koju su radili osvjetljavanjem foto-osjetljive površine papira i preko koje su stavljali isprintane fotografije na foliji. Tako su se upoznali s djelima poznatih umjetničkih fotografa, a usput i naučili likovne pojmove poput pozitiva i negativa. Nakon što su vidjeli kako svjetlost utječe na njihove podloge, uzbuđenje je raslo, a osobito kada su shvatili da će sami izvesti cijanotipiju na majicama koje su ih dočekale na stolicama.

Majice su premazali fotoosjetljivom mješavinom, a zatim na njih aplicirali lišće i cvijeće te svoja imena ispisana na prozirnim folijama. Svaki korak su učenici izvodili samostalno, pozorno i s ponosom pratili neočekivane rezultate. Cijeli proces za njih je bilo malo istraživanje. Nakon osvjetljavanja, majice su ispirali vodom i stavljali van na sušenje. Učenici su jedva dočekali da se majice osuše i da ih obuku za nastavu. Neki od njih su rekli kako će majicu nositi cijeli svoj život!

Učiteljice Dragana Kasalo i Suzana Bralić bile su u jednakoj mjeri uzbuđene i same su napravile svoje cijanotipije. Njihovo sudjelovanje u radionici i radost koju su dijelile s učenicima doprinijelo je stvaranju iznimno pozitivnog ozračja i osjećaja zajedništva u trosatnom druženju. Vjerujemo da će cijanotipija biti i dalje prisutna u njihovom radu, likovnom istraživanju i učenju kroz igru!