Čarolija japanskog kazališta u Lonjici (Zagrebačka županija) 13. lipnja 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Udruga Kozlići održala je u ponedjeljak 13. lipnja 2022. godine radionicu naziva „Kazalište iz kofera iliti kamišibaj“. Radionica je održana u Područnoj školi Lonjica za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, ukupno 43 učenika.

Prije same radionice voditelji Relja Dušek i Vera Pfaff izveli su dvije kamišibaj priče, jednu japansku da se djecu upozna s formatom kamišibaj kazališta, a zatim priču „Povratak dobra“* domaćeg autora Matka Sršena i ilustratorice Vendi Vernić.

*Priča je, dan prije bila premijerno izvedena na čuvenom Ogulinskom festivalu bajki koji je ove godine imao temu „Dobro uvijek pobjeđuje“.
Nakon ispričanih priča djeca su krenula sama izrađivati svoju prvu kamišibaj priču i uspješno savladala zadani zadatak. Svako dijete izrađivalo je dio potreban za izradu kartona te su svi aktivno sudjelovali u izradi kamišibaj priče. Na kraju su učenici, nakon samo jedne generalne probe, sami izveli predstavu pred ostatkom razreda i učiteljicama. 

Školi je za poklon ostavljeno drveno kazalište tako da razred, ali i buduće generacije učenika mogu sami izrađivati i pričati kamišibai priče. Učiteljicama je održan kratki tečaj korištenja kamišibaja u nastavi, pojašnjeno je koje se sve tehnike mogu upotrebljavati, gdje se nabavljaju materijali te koje su priče i teme pogodne za ovaj format.