Generacija XYZ u Požegi (Požeško-slavonska županija) 3. lipnja 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predstava „Generacija X Y Z“ i popratna radionica „Generacija X Y Z skupa” izvedene su u Srednjoj ekonomskoj školi Požega u Požegi 3. lipnja 2022 godine. Na predstavi i radionici sudjelovalo je 19 učenika 2. razred te pedagoginja i nekoliko nastavnica. Predstavu su izveli Lidija Kraljić, Katarina Arbanas, Ivana Pedljo i Jasmin Dasović, a radionicu su vodili Sanja Milardović i Petar Cvirn.

Radionica je započela osvrtom na predstavu te uvidom u to što kazalište i glumci, plesači, redatelji, dramaturzi rade i kakva su to zanimanja. Nakon kratkog uvodnog razgovora fokus je bio na igre za izoštravanje i otvaranje fokusa i glasa prema grupnom radu te zagrijavanje tijela prilikom kojih se moglo vidjeti da se dobar dio učenika zapravo boji izravnog pogleda svojih školskih kolega, mnogi od učenika praktički ne znaju koristiti svoj glas jer nisu navikli da se od njih traži jasno i glasno izražavanje ali je nakon nekoliko uvodnih improvizacija i igara također bilo očito da su učenici još uvijek zaigrana djeca i da ih se u ugodnoj atmosferi može potaknuti na zajednički rad i lijepu komunikaciju.

Nastavak radionice uključivao je kompleksnije zadatke kroz koje su sudionici stvarali dramske situacije i u njima sudjelovali aktivno i tu se vrlo brzo iskristaliziralo tko od korisnika ima slobodniju maštu, odnosno tko se usudi izraziti jasnije od drugih što je zapravo potaknulo grupu da se aktivnije uključe u improvizacije. Bilo je također i nekoliko vrlo lijepih kreativnih dramskih momenata i improvizacija. 

Učenici su bili sramežljivi ali prilikom dodatnog poticaja voditelja radionice i integriranja svih u improvizacije tokom radionice, pokazali su interes i napravili pomak u izražavanju.