Šarene majice u Strizivojni (Osječko-baranjska županija) 2. lipnja 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Dodir svjetla“ održana je 2. lipnja 2022. godine u Osnovnoj školi „Ivana Brlić Mažuranić“ Strizivojna. Na radionici je sudjelovalo 26 učenika 5. – 8. razreda i odgojno-obrazovni djelatnik Matej Ižaković. Radionicu su vodile Nina Licul, uz četiri studentice diplomskog studija Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – Klara Badurina-Dudić, Nicole Lakota, Soraja Kos i Sara Sabol.

Iz velikog odaziva učenika na radionicu čiji je sadržaj do dolaska riječkog tima bio nepoznat, dalo se naslutiti kako se učenici rado uključuju u likovne aktivnosti. Ubrzo se učionica u potkrovlju škole pretrpala raznim materijalima, a atmosfera ugrijala. Studentice Akademije primijenjenih umjetnosti Klara Badurina-Dudić, Nicole Lakota, Soraja Kos i Sara Sabol s asistenticom Ninom Licul upoznale su se s učenicima, predstavile im staru fotografsku tehniku cijanotipije i u zamračenoj učionici demonstrirale kako se ona može primijeniti na papiru, tekstilu i drvu. Po osvjetljavanju tretiranih podloga pod sunčanim nebom, učenici su mogli vidjeti promjenu boje podloge iz žute i zelene u specifičnu plavu boju, te kako se na podlogama ocrtavaju fotografije hrvatskih umjetnika, razno bilje, crteži napravljeni na foliji ili jednostavni oblici nacrtani kistom umočenim u mješavinu kemikalija. 

Učenici su zatim prionuli poslu, na papirima i na bijelim majicama radili su vlastite cijanotipije različitim postupcima (crtanjem na folije, apliciranjem fotografija na folijama, apliciranjem različitog bilja ili crtanjem na majice direktno kistom umočenim u kemikalije). Zatim su ih iznosili na direktnu sunčevu svjetlost koja je odradila svoj dio posla, te su podloge ispirali vodom. Učenici su veću pažnju posvetili igri svjetlošću na majicama dok su poneki, pored različitih oblika i crteža na majicama, izradili cijanotipije pomoću reprodukcija umjetničkih fotografija ispisanih na prozirnoj foliji.
Rezultat je bio mnoštvo cijanotipija na majicama i papirima koji su se sušili u hodniku škole, a koji će biti izloženi u sklopu aktivnosti za Dan osnovne škole u Strizivojni. Učitelj Likovne kulture Matej Ižaković bio je aktivan i pomno pratio cijeli proces te svoje učenike u igri i učenju. Prepoznao je cijanotipiju kao izvrsnu tehniku koju bi mogao integrirati u svoje likovne aktivnosti s učenicima.