Priča o nepospremljenim igračkama u Baškoj (Primorsko-goranska županija) 31. svibnja 2022. godine

  • Slika
  • Slika
Plesna predstava Nepospremljene igračke Umjetničke organizacije Fronesis održana je 31. svibnja 2022. u Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan u Baškoj na otoku Krku. Predstavu je gledalo 57 učenika 1. – 4. razreda i šest odgojno-obrazovnih djelatnika.

Predstava Nepospremljene igračke tematizira odgojni problem neurednosti. Kroz različite doživljaje kroz koje prolaze lutkica, vlakić, mace, kauboj, klaunovi i ostale igračke jer ih neposlušna djevojčica ostavlja razbacane po sobi, djeca se uče važnoj navici - urednosti. Dolaskom noći stižu i mistična bića kojih se razbacane igračke najviše boje jer ih žele baciti u smeće. Uz pomoć kauboja i svih mališana iz publike djevojčica će naučiti vrijednost urednosti. 

Nakon razgovora s djecom organizirane su Mala likovna i Mala koreografska radionica u kojima se djeca mogu okušati u plesnoj i likovnoj umjetnosti. Dok su učenici prvog razreda sudjelovali u plesnoj radionici, učenici drugog razreda radili su u likovnoj radionici, te su se potom zamijenili. Na plesnoj radionici pod vodstvom Jasne Čižmek Tarbuk djeca uče koreografiju vlakića, te ih se potiče da sami kreiraju male plesne cjeline kojima predstavljaju igračke iz predstave.

Na likovnoj radionici koju vodi Frana Grbić, djeca izrađuju ormar od papira koji ispunjavaju igračkama iz predstave i svog života. Pri tome se služe različitim likovnim tehnikama (kolaž, suhe pastele, drvene bojice, flomasteri), a s njima se razgovara o viđenom u predstavi i njihovom vlastitom doživljavanju pojma urednosti. Radovi na kojima je otisnut impressum predstave ostaju djeci za uspomenu ili školsku izložbu.