Pišemo krasopisom u Komletincima (Vukovarsko-srijemska županija) 20. svibnja 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Pišemo krasopisom Hrvatskog školskog muzeja održana je 20. svibnja 2022. godine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Komletincia. Na radionici je sudjelovalo 16 učenika 7. razreda  i jedan odgojno-obrazovni djelatnik. Radionicu je vodila Ivana Dumbović Žužić, viši kustos pedagog Hrvatskog školskog muzeja.

U uvodnom dijelu radionice učenici su doznali osnovne informacije o Hrvatskom školskom muzeju i predmetu nekadašnje pučke škole – Krasopisu. Za uvodno predstavljanje korištene su kaširane slike predmeta vezanih uz pučku školu i krasopis. Za samu radionicu učenici su odjenuli replike školskih uniformi. Slijedilo je kratko upoznavanje nekadašnje discipline i učenje pravilnog sjedenja u školskoj klupi.

Za daljnji rad učenici su dobili pripremljene listiće i pribor za pisanje (tuš i pero). Nakon savladavanja pravilnog držanja pera slijedilo je rješavanje pripremljenih zadataka, od jednostavnijih k težim. Učenici su imali priliku isprobati različite vrste krasopisnog pisma (uspravnog, kružnog i kosog).
Učenici su s izuzetnim zanimanjem rješavali pretpostavljene zadatke. Ostavljeni su im materijali i upute kako nastaviti s vježbanjem lijepog pisanja – krasopisa.