U Brod Moravicama samo XYZ generacija (Primorsko-goranska županija) 10. svibnja 2022. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predstava Umjetničke organizacije „Teatrum“ Generacija X Y Z i popratna radionica Generacija X Y Z skupa izvedene su u Osnovnoj školi Brod Moravice u mjestu Brod Moravice u Primorsko-goranskoj županiji 10. svibnja 2022. godine. Na predstavi i radionici sudjelovalo je 20 učenika od 5. do 8. razreda. Predstavu su izveli Lidija Kraljić, Katarina Arbanas, Ivana Pedljo i Jasmin Dasović, a radionicu su vodili Sanja Milardović i Petar Cvirn.

Učenici su aktivno sudjelovali u predstavi budući da je predstava interaktivnog karaktera, a zatim je i radionica odrađena u razigranoj atmosferi s fokusom na radu s učenikom koji je u programu za učenike s posebnim potrebama. Svi sudionici koncentrirano su sudjelovali u svim dramskim improvizacijama.

Radionica je započela osvrtom na predstavu te uvidom u to što kazalište i glumci, redatelji, dramaturzi rade i kakva su to zanimanja. Zatim je fokus bio na igre za izoštravanje i otvaranje fokusa i glasa prema grupnom radu te zagrijavanje tijela. Tijekom ovih uvodnih vježbi i improvizacija sudionici su pokazivali veliki interes i aktivno su sudjelovali zabavljajući se, zajedno sa asistenticom u nastavi te pedagoginjom.

Nastavak radionice uključivao je kompleksnije zadatke kroz koje su sudionici stvarali dramske situacije i u njima sudjelovali aktivno. Kompleksnije vježbe i improvizacije pokazale su da učenike treba potaknuti na aktivnije sudjelovanje i da u svojoj mašti i kreativnosti imaju materijala za dramske improvizacije ali budući da nisu naviknuti na aktivno stvaranje materijala za pokazivanje treba ih poticati da se usude kreirati nešto zajedničkim radom.

Radionica je završila sumiranjem rada i poticanjem da se vježbe i improvizacije koriste i u budućem radu. Razgovaralo se i o budućim zanimanjima pojedinih sudionika.