Različite kulture predstavljene u Bribiru (Primorsko-goranska županija) 2. svibnja 2022. godine.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Putovanje kao promocija tolerancije, različitosti i senzibiliziranja djece prema kulturama Drugih, održana je u Osnovnoj školi Josipa Pančića u Bribiru 2. svibnja 2022. godine. Na radionici je sudjelovalo 9 učenika prvog razreda i 16 učenika drugog razreda, uz prisustvo učiteljice razredne nastave Dilajle Pavletić. Radionicu je vodio Jasen Boko.

U prvom dijelu radionice voditelj je, uz fotografije djece s različitih kontinenata, pričao o različitostima kultura i „drugima”, uz brojna pitanja djece. Drugi dio bio je interaktivni razgovor, razmjena pitanja/odgovora o različitostima, putovanjima, primjerima različitosti i tolerancije prema drugom mišljenju, naciji, vjeri, rasi.

Djeca su pokazala izniman interes za sudjelovanje na temu koja ih je očito intrigirala, postavljala su brojna pitanja i uspoređivali sebe s drugima. Razgovaralo se o tome kako je različitost dobra i koliko bi bilo nezanimljivo da smo svi isti, te kako je tolerancija prema „drugom” izuzetno važna u svakodnevnom životu. Naravno, sve se odvijalo uz brojne primjere, pitanja i odgovore.

Na radionici se razgovaralo o zemljopisu odnosno kojem kontinentu koja zemlja pripada, kako djeca izgledaju na tom kontinentu, te koliko kontinenata/država djeca poznaju i kako.

Zanimljivo je da je jedan učenik drugog razreda – Japanac, koji s roditeljima živi u Bribiru i koji je aktivno sudjelovao u razgovoru. To je cijeli program/radionicu učinilo još zanimljivijim i djeci lakše razumljivim.