Poziv na glazbeno putovanje u Vinkovcima (Vukovarsko-srijemska županija) 28. travnja 2022. godine

  • Slika
  • Slika
Program Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe održan je 28. travnja 2022. godine u Osnovnoj školi Bartola Kašića u Vinkovcima. Na radionici je sudjelovalo preko 180 učenika. Program su izveli glazbenik Tomislav Goluban i Vid Kotarski.

O održanom programu ravnateljica škole Adrijana Cvrković-Lasić je rekla:

Glazbena radionica Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe u sklopu programa Ruksak (pun) kulture u potpunosti je opravdala smisao ovog hvalevrijednog programa. Naš poznati glazbenik Tomislav Goluban i njegov suradnik Vid Kotarski, na gitari uspjeli su u sat i pol zanimljivog programa povesti naših 180 učenika na poučno glazbeno putovanje. Uz to što je izvrstan glazbenik, majstor u sviranju usne harmonike, Tomislav Goluban dokazao se i odličnim pedagogom koji je uspio kroz učenicima primjerenu i zabavnu komunikaciju ostvariti korelaciju glazbe, povijesti, sociologije i geografije. Svirajući usnu harmoniku praktično je prezentirao sve mogućnosti i vrste ovog glazbenog instrumenta, značaj ritma i improvizaciju. U kontekstu nastanka suvremene glazbe odveo nas je na američki jug i približio povijesno socijalni kontekst nastanka blues glazbe, gospela, delta bluesa do jazza i rock`n`rolla. Odličnim glazbenim primjerima i poznatim glazbenim temama uspio je ove glazbene oblike približiti učenicima, a interaktivnim pristupom oni su imali mogućnost sudjelovati pokazujući svoje znanje  o glazbi. Samo nebo bilo je granica ovog poučnog putovanje koje je završilo dodjelom nagrade najboljem poznavatelju glazbe među učenicima, a posebnost nagrade je u tome da je upravo takva, mala usna harmonika prvi instrument koji je zasvirao u svemiru u misiji Gemini 6.

Nakon ovog glazbenog događanja, sigurna sam da će učenici nastaviti pratiti ove glazbene vrste o kojima su puno naučili i doživjeli ih, kako sam Tomislav Goluban voli reći : „Blues je korijen, sve ostalo su plodovi.“ A dobar glazbeni ukus mlade generacije, svakako je odličan rezultat ove glazbene radionice.